Ja w mediach

Pytanie na śniadanie – alergia pokarmowa.

To, czy na jakiś składnik pokarmu mamy uczulenie czy nie, to kwestia czysto indywidualna. Wystąpienie reakcji alergicznej jest uwarunkowane pojawieniem się alergenu, a te dla każdego z nas są rożne. Jedni mają uczulenie na jabłka, inni na owoce morza. Istnieje jednak kilka produktów, które wywołują co najmniej 90% reakcji alergicznych na żywność.

Wywiad dla bloga jaskoweklimaty.pl „Dieta w ciąży i podczas karmienia piersią

Wród kobiet krąży wiele opinii na temat diety w ciąży. Szczególne różnice widoczne są między naszymi matkami a nami – jeszcze 30 lat temu diecie w ciąży przypisywano ogromne znaczenie, kobieta musiała rezygnować z wielu rzeczy. Dziś to temat rodzinnych dyskusji między córką a matką czy synową a teściową. Milion pytań i jeszcze więcej różnych odpowiedzi, na dodatek w różnych interpretacjach. Na te najważniejsze odpowie dietetyk kliniczna, Roksana Środa specjalizująca się w diecie młodych matek, karmiących piersią.

 

Magazyn Face & Look o moim autorskim PROJEKCIE METAMORFOZA

Roksana Środa, popularna dietetyk kliniczna i właścicielka marki MajDiet, rusza ponownie z autorskim projektem dietetycznym skierowanym do kobiet. Jesienna edycja pod hasłem „Metamorfoza” wystartuje 14 września, ale już teraz budzi spore zainteresowanie wśród tych pań, które także jesienią i zimą chcą utrzymać zdrową sylwetkę i formę.

O diecie low fodmap dla magazynu Miasto Kobiet

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) i przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO), to jedne z najczęściej spotykanych zaburzeń jelitowych. Nie przesadzę, jeśli napiszę, że co trzeci pacjent zgłasza się do mnie z jedną z tych chorób. Zarówno wiek, jak i płeć nie mają znaczenia. Chorują kobiety i mężczyźni. Osoby w wieku 18, 35 czy 60 lat. Czym jest IBS i SIBO? Jakie objawy warto zaobserwować? Czy dieta low fodmap ma sens? Postaram się pokrótce odpowiedzieć na te pytania.

O produktach rekreacyjnych w diecie dla Face & Look

W swojej codziennej pracy dietetyka jestem zwolenniczką racjonalnego podejścia. Uważam, że w zdrowej diecie jest miejsce na wszystko – zdrowe i mniej zdrowe produkty spożywcze. Jedyne, co może wprowadzać ograniczenia na co dzień, to problemy zdrowotne, które nierzadko uniemożliwiają jedzenie niektórych produktów. Kluczem do sukcesu jest umiar oraz prawidłowe wkomponowanie produktów rekreacyjnych w codzienną, zdrową dietę.

O owocach w diecie dla portalu Face & Look

Na temat owoców krąży mnóstwo mitów. Mówi się, że owoców nie można jeść wieczorem, ponieważ powodują tycie. Że osoby chorujące na cukrzycę powinny z nich zrezygnować. Że zawierają cukier, więc nie ma na nie miejsca w zdrowej diecie redukcyjnej. Czy to prawda? Odpowiada Roksana Środa.

 

 

 

 

MajDiet © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone.